Jarac

Cageball turnir Jarac

Cageball turnir Jarac bi mogli okarakterizirati kao sportsko-zabavni događaj jer se, uz organizaciju sportskog dijela, jednako velik trud ulaže se i u zabavni dio za posjetitelje koji se ne natječu. Uz odličnu ponudu na roštilju na programu je svakodnevna zabava uz DJ Vihora, dok vrhunac svakog turnira predstavlja koncert koji se održava nakon dodjele nagrada!

U dosadašnjih deset godina privukli smo neka od značajnih imena naše glazbene scene kao što su Minea, Diktatori, Kuzma & Shaka Zulu te Zaratino bend. Za jubilarni 10. cageball turnir planiran je koncert Vesne Pisarović koji će nakon ovogodišnjeg finala, prije svega doći kao nagrada cijeloj lukoranskoj mladosti* koja se zadnjih 10 godina muči za šušur na rivi, ali i svima vama koji ste s nama također dio ove priče kao natjecatelji, posjetitelji ili sponzori!

*od kojih neki više i nisu mladi baš

Inspiraciju za organiziranje turnira na rivi mladež Lukorana pronašla je u turniru održanom na istom mjestu, u malo drukčijem formatu, davne ’96. na Lovrinju!

U usporedbi sa modernim izdanjima, turnir odigran 1996. godine izgledao je dosta drukčije. Igralo se preko cijele rive, 4 na 4, sa loptom i golovima većih dimenzija.

Nagradni fond je bio, iako ikonskiji, ipak malo skromniji nego danas. Četrun za treće, kašun Karlovačke za drugo i boca Ballantine’s-a za prvo misto! Definitivno neka drukčija vrimena.

Kao i ’96., na prvom modernom izdanju 2013. godine pravo nastupa imale su samo ekipe iz Lukorana. Skupilo se osam ekipa izrazito kreativnih imena, a igralo se u dvije grupe po četiri ekipe iz kojih su dvije najbolje plasirane otišle u polufinale. Sve utakmice su se odigrale kroz lovrinjsko popodne, a nakon finala pehar najboljih otišao je u ruke ekipe Hematom.

U naknadnom izdanju 2014. godine, turnir je otvoren za sve ekipe s oba otoka (Ugljan i Pašman), a od 2015. godine su sva ograničenja za pravo nastupa uklonjena.

Od 2015. godine, paralelno uz seniorski turnir održava se i dječji turnir Kozlić. Iako ležerniji od glavnog turnira, natjecateljskog naboja ne fali niti kod najmanjih. Uz igru i natjecanje sa vršnjacima, kroz turnir Kozlić ekipe se pripremaju za nastup na glavnom turniru pa je tako 2022. godine ekipa Munjele postala prva ekipa koja je nastupila i na Kozliću i na Jarcu! U premijernom nastupu su dogurali čak do 1/4 finala.

Od ostalih razlika u odnosu na izvorni turnir najznačajnije su postavljanje reflektora, bez kojih ne bi bilo moguće odraditi turnir sa preko 20 ekipa u vrućim ljetnim danima, te ograđivanje terena mantinelama.

Upravo mantinele čine srž ovog turnira i zaslužne su za njegovo isticanje. Mantinele, uz manje dimenzije terena i golova praktički stvaraju cageball okruženje, a to donosi specifičan nogomet koji privlači ekipe. Unatoč dobrom odazivu, iz godine u godinu radi se na unaprijeđenjima, kako na terenu, tako i van terena, a rezultat toga je kontinuirani porast broja samih natjecatelja, ali i gostiju!

Kao što je i očekivano, većina ekipa dolazi sa otoka Ugljana i Pašmana, ali redovito se pojavljuju i ekipe iz Zadra i okolice te Dugog otoka iz mjesta Sali.

2023

RAZVOJ KROZ GODINE

Osvajači turnira

Pehar je samo jednom ostao u Lukoranu i to na prvom, zatvorenom izdanju! Od tada po tri puta su pehar osvajali  Ugljan i Kali te dva puta Banj. U nastavku pročitajte osvajače turnira po godinama!

2023 – Beach Bar Batela, Nin

2022 – Kamikaze, Kali

2021 – Kali

2019 – Ugljan

2018 – Banj

2017 – Banj

2016 – Ugljan

2015 – Kamikaze, Kali

2014 – Ugljan

2013 – Hematom, Lukoran

Cageball turnir Jarac - logo