Jarac
U Lukoranu se Koleda pali već skoro puno tisućljeće!

Postoji crkveni zapis iz 1076. godine o paljenju velike vatre (Kolede) u centru mjesta.

U vremenima prije televizije i društvenih mreža mještanima ne bi ostajalo puno aktivnosti po zalasku sunca, a u zimsko doba bi situacija bila dodatno otežana kraćim trajanjem dana. Za vjerovati je da je tradicija paljenja Kolede nastala upravo iz te dosade i želje za druženjem mještana nakon zalaska sunca. Tako se u stara vremena prilikom paljenja Kolede, na Koledišće donosila hrana i piće, pa bi uz toplinu vatre i ugodan razgovor svi prisutni pronašli dodatno zadovoljstvo uz piće i obrok. Velečasni bi prisustvovao događanju, te bi blagoslovom vatre poželio sretnu i uspješnu godinu svim mještanima.

U moderna vremena paljenje Kolede za Lukoran predstavlja svojevrsnu feštu, pa su gitare i pjesma, iako uvijek spontani, ipak neizostavni dio ovakvog druženja. 

Kao i već zadnjih par godina naš vrijedni kuhar, Nino Bačić, uru prije nego što se Koleda zapalila započeo je pripremu ukusnih jela. Ovaj puta se spremao fažol sa kobasicama i gulaš od junetine sa bižima. O ukusu oba jela možemo reći samo to da je u teći osta jedan kumpir, a za one mlađe i koji nisu probali fažol i gulaš peklo se i meso na gradele.

Prigodu je i uveličao mjesni Svećenik don Marko Dokoza koji je blagoslovio vatru i dao blagoslov svim prisutnim mještanima. Nakon blagoslova, kud Sv. Ante je zapjevao par
pjesama koje priliču blagdanskom ugođaju.

Večer je protekla uz pregršt zabave i pjesama koje su uz mještane Lukorana zapivali prijatelji iz Kali koji su se odazvali pozivu.

Ovim putem zahvaljujemo našemu kuharu Ninu, svima koji su pomogli dovući drva i ostalima koji su uveličali ovu tradiciju!

GALERIJA